Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
   УМКА     Про себе, країну і світ

Випуск 3 - 2002















Давайте обговоримо

Час репетиторів

    
Одинадцятий клас - поріг у доросле життя. Це пора здійснення того, що не вдалося здійснити за десять років перебування у рідній СШ. Це також час відчайдушних зусиль вивчити усе невивчене і... час репетиторів.
     Чи не кожен сучасний одинадцятикласник, який мріє про прекрасне вузівське життя, уже сьогодні відвідує репетиторів або ж підготовчі курси при тому чи іншому факультеті. З цими курсами нібито все зрозуміло - сума оплати не дає необхідного рівня знань, але дає унікальну можливість поступати раніше від інших і складати трохи менше іспитів. Що ж до репетиторів, то тут можемо поміркувати над усіма їхніми «за» і «проти».
     Здавалося б, мета наймання репетитора є чітко зрозумілою - здобути потрібний для вступу рівень знань. Але якщо порівнювати цей рівень зі шкільним, то між ними, виявляється, пролягає величезна прірва. Тут не йдеться про те, що завдання при вступі є досить таки складними (це факт), а про те, що деякі з цих завдань можуть видатися тобі такими, на які просто неможливо знайти відповідь. І ось якраз у той момент, коли ти розмірковуєш, де її знайти (цю відповідь), тобі на допомогу приходить репетитор. Зазвичай, це людина з того ж таки ВУЗу (чи факультету), до якого (чи на який) ти вступатимеш.
     Тепер ти починаєш розуміти, що, якщо ти не маєш репетитора з того ВУЗу, до якого вступатимеш, то шансів стати студентом у тебе значно менше. Та й узагалі, якщо ти не скористаєшся хоча б однією із цих недешевих додаткових послуг, то, навіть віддаючи весь свій вільний час самоосвіті, навряд чи колись станеш студентом. Але ж щороку, за статистикою, десь беруться ті, які вступають до омріяного ВУЗу без будь-якої допомоги! Такі люди одразу ж викликають подив і, водночас, захоплення, їм вдалося те, на що не спромігся жоден інший, і це сприймається як щось неймовірне. Хоча, мабуть, вони чинять чи не найправильніше. Адже репетитор - дороге задоволення і далеко не кожному по кишені.
     Нині вагома частка студентських квитків припадає на абітурієнтів-пільговиків. Зокрема, пільгами при вступі користуються випускники сільських шкіл. Хоча вони також на протязі цілого року користуються послугами репетиторів. Тоді виникає питання - для чого? Можливо, вони, як і всі інші, звертаються по додаткову допомогу під впливом моди? Або ж навчання у репетиторів уже само по собі вважається достатньою умовою для вступу. Та факт залишається фактом - вступити без репетиторів значно важче.
Ніхто уже не замислюється над тим, звідки взялося це масове репетиторство. Адже ще кілька років тому це явище не мало вирішального значення для майбутніх абітурієнтів... і студенти тоді у ВУЗах також навчалися! Важко пояснити й природу цієї масовості. Проте популярність є незаперечною. Дехто називає репетиторство відмиванням грошей чи хорошим бізнесом. Дехто каже, що це чудова можливість підтягнути свої знання на вищий рівень. Я б радше назвала це вдало організованою системою - вклавши гроші у чиюсь кишеню, ти отримуєш шанс... Чи вдасться ним скористатися, час покаже.

Наталя Гупало
Школа журналістики ЦТДЮГ, м.Львів


А що Ви думаєте з цього приводу?
Якщо Ви хочете написати нам листа, натисніть тут


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей