Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Слово головного редактора

Професійне зібрання директорів обласних бібліотек для дітей — 2008

І ось зустрілись знову ми, усі фактично,
Щоб поділитись досвідом практичним,
І хай від того процвітає наша справа,
І буде всім вона потрібна і цікава!

 

 


Під таким гаслом пройшла цьогорічна Всеукраїнська науково-практична конференція директорів обласних бібліотек для дітей «Дитяча бібліотека як соціально-культурна система: проблеми, інновації та шляхи розвитку». Щороку конференція традиційно проводиться на базі однієї з кращих обласних бібліотек для дітей. У 2007 році Закарпатська обласна бібліотека для дітей і юнацтва урочисто передала естафету Миколаївській обласній бібліотеці для дітей ім. В. Лягіна.

Бібліотечне обслуговування дітей на Миколаївщині має глибоке коріння та свої традиції. 85річний ювілей відзначила головна дитяча книгозбірня Миколаївщини — обласна бібліотека для дітей ім. В. Лягіна, яка сьогодні по праву є лідером серед дитячих бібліотек України. Щороку бібліотеку відвідують 11 тис. читачів, які прочитують понад 220 тис. книг. Фонд складає 162 тис. прим. книг і понад 200 назв газет та журналів. Цікавим досвідом діяльності бібліотеки є літературний театр книги «Буратіно» і літературна студія «Секрет». Творчі роботи дітей — учасників студії публікуються у періодичній пресі, збірках та альманахах, презентуються на радіо та у телеефірі. За останній час бібліотека значно розширила свої інформаційні ресурси, має потужний комп’ютерний парк, доступ до мережі Інтернет, власний сайт, створює бази даних. Поглиблено працюють з дітьми за такими комплексними програмами та проектами, як: «Обдаровані діти — майбутня еліта нації», «За здоров’ям — до бібліотеки», «Інформаційні ресурси на допомогу читачамдітям», «Я читаю книгу ...». Тож основним у діяльності бібліотеки завжди було і залишається залучення дітей до читання та виховання любові до книги. Плідною і результативною є діяльність бібліотеки як науковометодичного, консультаційного центру для мережі дитячих бібліотек області. Заслуговує на схвалення робота регіональної школи професійної майстерності, проведення семінарів, тренінгів, конкурсів фахової майстерності, видання методичних посібників. Усі досягнення бібліотеки стали можливими завдяки творчості й високому професіоналізму колективу та її директора Тетяни Анатоліївни Жайворонок.

На високому рівні пройшла і цьогорічна Всеукраїнська науковопрактична конференція, програма якої передбачала пленарне засідання, презентації діяльності дитячих бібліотек, засідання за «круглим столом», обмін досвідом та професійне спілкування під час ознайомлення з бібліотеками області. Урочистості додало святкове відкриття, що відбулося у Миколаївському художньому російському драматичному театрі. У пленарному засіданні взяли участь начальник управління культури обласної державної адміністрації М.Ф. Димитров, голова обласного комітету профспілки працівників культури Л.В. Демченко, генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей А.С. Кобзаренко, голова обласної бібліотечної асоціації Н.В. Семілєт, директор науковопедагогічної бібліотеки Т.І. Роскіна та ін. На конференції розглядалися актуальні проблеми поповнення бібліотечних фондів новою літературою, матеріальнотехнічне забезпечення, правова незахищеність дитячих бібліотек, а також обговорювалися перспективи та шляхи подальшого розвитку.

Кожна така зустріч керівників бібліотек — це не тільки підбиття підсумків діяльності за рік, це, насамперед, накреслення планів на майбутнє. І одним із головних питань, над яким працюватимуть бібліотеки, є вироблення концепції розвитку як власної бібліотеки, так і всієї мережі дитячих бібліотек України. Сьогодні бібліотека для дітей розглядається як соціальний інститут, який повинен бути гарантом реалізації прав юних громадян на вільний доступ до інформації; фактор забезпечення і підтримки дитячого читання; простір, де можливе здійснення взаємовигідної співпраці і партнерства заради всебічного і гармонійного розвитку дитини.

Приємне враження залишилося після ознайомлення з діяльністю дитячих бібліотек Миколаївщини, особливо сільських бібліотекфілій. Доречно зауважити, що в області збережено мережу сільських бібліотекфілій, і усі бібліотекарі працюють на повну ставку заробітної плати. Як цілісний механізм успішно функціонують і централізовані бібліотечні системи. Учасники конференції ознайомилися з роботою бібліотек Жовтневої, Очаківської, Березанської централізованих бібліотечних систем та Миколаївської міської централізованої бібліотечної системи для дітей. Важливо зазначити, що бібліотеки Миколаївщини тісно співпрацюють з місцевою владою, знаходячи підтримку і порозуміння, тобто, бібліотеки працюють тут на державницьких позиціях. Змістовна, інноваційна і цікава діяльність дитячих бібліотек області заслуговує на схвалення та запровадження серед бібліотек України для дітей.
 
Президент Української асоціації
працівників бібліотек для дітей
Анастасія Кобзаренко
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей