Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
ВІД УКЛАДАЧА

З повним правом можемо говорити, що В. Нестайко писав свої твори не тому, що хотів розважити, потішити, посмішити читача. Ні. Казковість, пригодництво, природа у творах В. Нестайка допомагають нам пізнати самих себе, заперечити буденність, сірість, утвердитись у добрі, чистоті, співпереживанні.

В. Костюченко

Біобібліографічний нарис присвячено класикові української дитячої літератури, нашому сучасникові Всеволоду Зіновійовичу Нестайку. Письменник віддав дитячій літературі більше п’ятдесяти років свого творчого життя. Його книжку «Тореадори з Васюківки» Міжнародна рада з питань дитячої та юнацької літератури включила до Особливого Почесного списку Г.Х. Андерсена як один із видатних творів сучасної літератури для дітей. За творами письменника створено два художніх фільми для дитячого глядача. Для дітей В.З. Нестайко написав більше тридцяти книжок загальним накладом кілька мільйонів примірників. Творчість письменника продовжується і нині.

Відкриває нарис наукова стаття відомого книгознавця та літературного критика Наталії Петрівни Марченко «Сонячний зайчик людської самотності». Потім вміщено автобіографію та список основних дат життя й творчості письменника. Бібліографічну частину покажчика склали такі розділи: «Видання творів», «Публікації у збірниках», «Публікації у читанках, хрестоматіях, навчальних посібниках», «Публікації у періодичній пресі», «Драматичні твори», «Іншомовні видання», «Аудіовізуальні матеріали», «Письменник про літературу та мистецтво для дітей», «Бесіди, інтерв’ю з письменником», «Література про письменника», «Викладання творів В.З. Нестайка, сценарії за творчістю письменника, методичні та бібліографічні матеріали». Матеріали у розділах подано за хронологією публікацій, а у межах року — за абеткою прізвищ авторів та назв творів. Рецензії на твори В.З. Нестайка розміщено за бібліографічним описом кожного документа. Останній розділ — «Web-бібліографія».

Допоміжний апарат посібника складається з розміщених за назвами в абетковому порядку «Списку театральних вистав за творами В.З. Нестайка» (відгуки на вистави розміщені за описами постановок), «Іменного покажчика», в якому названі всі прізвища, що є у бібліографічних описах, крім прізвищ художників-ілюстраторів (вони згруповані в «Іменному покажчику художників-ілюстраторів»), «Покажчика місць видань творів письменника» та «Покажчика видавництв».

Основними джерелами добору літератури були державні літописи книг, газетних і журнальних статей, рецензій, каталоги і картотеки Національної бібліотеки України для дітей, Національної парламентської бібліотеки, Державної науково-педагогічної бібліотеки ім. В.О. Сухомлинського, особистий архів В.З. Нестайка. Хронологічні рамки добору літератури — 1954 рік – вересень 2010 р.

Укладач висловлює щиру подяку дружині та другу письменника Світлані Пилипівні Щолоковій за активну допомогу у підготовці бібліографічної частини посібника.

До змісту Наступна

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей