Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Василь Ілліч Касіян
(1896–1976)

Біографічна довідка
Про життя та творчість В. І. Касіяна
Книги, ілюстровані В. І. Касіяном

Біографічна довідка

Народний художник СРСР, дійсний член Академії мистецтв СРСР, лауреат Державної премії України ім. Т. Шевченка Василь Ілліч Касіян зробив значний внесок у розвиток української станкової книжкової графіки.

Народився майбутній художник у селі Микулинцях поблизу міста Снятина, що на Івано-Франківщині, у багатодітній родині. Батьки віддали його в науку до цісарської «королівської» реальної школи. З дитинства хлопець виявив неабиякі здібності до малювання. Спочатку малював вуглиною по стінах, по свіжо вимащеній глиною землі, по запітнілих вікнах, пізніше — на папері й полотні. Вдома всі звикли до його малюнків, але інколи вони несподівано вражали рідних своєю вигадливістю. Мама розповідала, що прийшовши з поля, відкрила двері до хати, а переступити через поріг не змогла — з землі на неї дивився святий Миколай — великий, на всю хату намальований. Мама першою розгледіла в синові художника і благословила на великий творчий шлях. Шкільний учитель малювання, побачивши здібності Василька, знайомив його з репродукціями творів західноєвропейських майстрів. Незабаром хлопець вже досить вільно володів аквареллю, пастеллю, захоплювався малюванням з натури портретів, сільських побутових сценок. Самотужки вивчав історію, літературу і мріяв про вищу освіту. Та сталось інакше. У 1915 року 19-річним юнаком Василя Касіяна мобілізували до австро-угорського війська. Йшла Перша світова війна. В. Касіян три роки воював, був поранений. 1918 року потрапив у полон і два роки провів в Італії у концтаборі. Там він енергійно взявся за малювання з натури. Саме в полоні Василь Касіян створив свої перші художні твори — ілюстрації до поеми «Гайдамаки» Т. Шевченка. Значно пізніше, в автобіографічних нотатках, В.І. Касіян напише: «Відколи пам’ятаю себе, мені було близьке й рідне ім’я Шевченка. Тоді я, природно, ще не міг усвідомити всієї величі цього ймення, але те, що Шевченкові портрети я бачив мало не в кожній хаті, а головне те, як відлунювалися в моїй дитячій душі то ніжно-тужливі, то бентежно-грізні рядки його пісень відразу й назавжди полонило мою уяву».

Художню освіту Василь Касіян здобув у Празькій академії образотворчих мистецтв у майстерні видатного чеського художника М. Швабінського. Празький період став одним із найяскравіших у творчості художника, приніс йому європейське визнання.

У 1927 році В. І. Касіян повернувся в Україну і почав працювати на посаді професора Київського художнього інституту (нині Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури). Темою його художніх творів була революція, громадянська війна, мирна праця, «квітуча Україна». Художник жив у тоталітарному суспільстві і тому повинен був відображати свою епоху, втілювати певні суспільні ідеали. І все-таки провідним лейтмотивом у творчості Василя Касіяна була Україна, український народ, його історія, біль і страждання і попри все — надія на кращу долю. Талановитий графік створив багато ілюстрацій до творів класичної літератури, зокрема М. Гоголя, І. Франка, М. Коцюбинського, В. Стефаника, П. Тичини. Не випадково В. І. Касіян звертався до спадщини Т. Г. Шевченка. «Поезія Кобзаря стала поезією праці художника… Мабуть, ніхто з українських художників не створив Шевченківських образів такої сили, ніхто ще не проник так глибоко у філософський зміст поезії Кобзаря, ні для кого вона не стала настільки органічною, як для Василя Касіяна», — писав М. Глущенко у своїх спогадах. Василь Ілліч створив п’ять великих циклів ілюстрацій та оформлень до «Кобзаря» і до окремих видань «Наймички» та «Гайдамаків», серію портретів Тараса Григоровича, десятки видатних станкових творів, а серед них — офорти «Тарас Шевченко», «Шевченко і Йордан»; гравюри на дереві, літографії, ліногравюри, ілюстрації до роману Оксани Іваненко «Тарасові шляхи». В. Касіян реалістичними мистецькими засобами передав революційний пафос поезії, створив образ Кобзаря, який закликав до боротьби проти гнобителів. Звідси і відповідний підхід до вибору сюжетів: художник ілюструє найбільш соціально значущі поезії, зокрема ті, які в царській Росії через цензурні утиски ніхто не ілюстрував («Сова», «Кавказ», «Юродивий»). У «Гайдамаках» художник пропускає сюжетні лінії, пов’язані з головними героями, і привертає увагу читача, передусім, до теми селянського повстання. В ілюстраціях до творів «Відьма», «Княжна», «Марина» митець знову наголошує, що основна причина трагічної долі жінки — соціальне гноблення. У такому ж соціально-викривальному аспекті трактує Василь Касіян автобіографічні твори поета. У малюнку до поезії «Якби ви знали, паничі…» він зображає «оту хатину край села», де минуло гірке Тарасове дитинство, контрастно протиставляючи її багатим панським палатам. Визначальною особливістю ілюстрацій художника до «Кобзаря» було створення розгорнутих оповідних циклів, які містять соціально-психологічну характеристику образів героїв літературних творів, правдиве відтворення історичних обставин.

П’ятдесят років життя професор Василь Касіян віддав вихованню мистецьких кадрів: викладав у Київському та Харківському художніх інститутах, Українському поліграфічному інституті. Він — творець графічної школи, що ґрунтувалася на засадах реалізму та народності. Національне мистецтво пишається «школою Касіяна» та її учнями — такими відомими майстрами, як В. Авраменко, О. Данченко, В. Лопата, І. Малахов, В. Чебаник та іншими.

Детальніше про цю непересічну особистість і талановитого художника, який працював і жив для України, ти прочитаєш у рекомендованих нижче виданнях. Серед них — книжка В.І. Касіяна «Автопортрет». Це роздуми митця про своє життя і життя народу, понад 300 кольорових і чорно-білих його творів графіки і живопису, велика галерея портретів Т. Шевченка, І. Франка, Лесі Українки, М. Коцюбинського, В. Стефаника, А. Тесленка, М. Рильського, В. Симоненка та інших діячів українського народу, ілюстрації до «Кобзаря», світлини фресок на бетонних плитах огорожі у Феофанії, 50 документальних світлин, автопортрети, які Василь Касіян часто виконував в день свого народження, на Новий рік. Деякі матеріали надруковано вперше.

Про життя та творчість В. І. Касіяна

Касіян В. І. Автопортрет : літ.-мистец. вид. / В. Касіян ; упорядкув., підгот. тексту, ілюстр., передм. та післямова Гояна Я. П. ; худож. оформ. Пшінки М. С. — К. : Веселка, 2004. — 671 с. : ілюстр., фотоілюстр. — (Бібліотека Шевченківського комітету).

* * *

Автопортрет // Веселочка. — 2003. — № 3. — С. 4.

Гоян Я. Диво Касіяна / Я. Гоян // Присвята. — К., 2001. — С. 537–641.

Касіян Василь (1896–1976) // Енциклопедія українознавства / Наук. т-во ім. Т. Шевченка ; голов. ред. В. Кубійович. — Перевид. в Україні. — К., 1996. — Т. 3. — С. 984.

Мельник О. Дороги й манівці Василя Касіяна / О. Мельник // Укр. культура. — 2006. — № 10. — С. 28–29.

Найкраща книжка року // Веселочка. — 2005. — № 2. — С. 22.

Шаров І. Касіян Василь Ілліч / І. Шаров, А. Тостоухов // Художники України : 100 видатних імен. — К., 2007. — С. 146–150.

«Я син твій, Україно» : до 110-річчя від дня народж. В. І. Касіяна (1896–1976) // Календар знамен. і пам’ят. дат : 2006, І кв. / авт.-уклад. О. В. Булгак [та ін.]. — К., 2006. — С. 20–28.

Книги, ілюстровані В. І. Касіяном

Гоян Я. П. Воскреснемо! : есе / Я. П. Гоян ; ілюстр. В. І.Касіяна. — К. : Веселка, 2000. — 335 с. : ілюстр.

Гоян Я. П. Світло з неба : есе, легенди, поезії, пісні / Я. П. Гоян ; портр. на обкл. і худож. оформ. М. Пшінки ; упоряд. О. Гоян ; ілюстр. В. І. Касіяна, О. Л. Лисенко. — К. : Веселка, 2008. — 302 с. : ілюстр., портр., фотогр.

Гоян Я. П. Титани Нації : есе / Я. П. Гоян ; ілюстр. В. І. Касіяна ; упоряд. текстів та ілюстр. О. Б. Гоян. — К. : Веселка, 2010. — 103 с. : ілюстр.

Іваненко О. Д. Тарасові шляхи : роман / О. Д. Іваненко ; мал. В. Касіяна; передм. О. Є.Корнійчука. — К. : Веселка, 1989. — 758 с. : ілюстр.

Касіян В. І. Пророк / В. І.Касіян Есе /Я. Гоян; ілюстр. В. Касіян ; ред., упоряд. О. Гоян; худож. оформ. М. Пшінки. — К. : Веселка, 2006. — 430 с. : ілюстр. — (Бібліотека Шевченківського комітету).

Кобилянська О. Ю. Земля : повість / О. Ю. Кобилянська ; худож. В. І. Касіян. — К. : Молодь, 1957. — 313 с. : ілюстр. — (Шкільна бібліотека).

Кононенко П. П. Голоси в пустелі : вірші, поеми, драм. твори / П. П. Кононенко ; передм. Л. Любарської ; худож. В. Касіян. — К. : Веселка, 2006. — 414 с. : ілюстр.

Сосюра В. М. Червона зима : вибр. твори / В. М. Сосюра ; передм. В. Бичко ; ілюстр. М. Поповича ; портр. В. Сосюри худож. В. І. Касіяна. — К. : Веселка, 1974. — 168 с., [4] арк. ілюстр., портр. — (Шкільна бібліотека).

Стефаник В. С. Вечірня година : оповідання / В. С. Стефаник ; мал. В. Касіяна. — 2-ге вид. — К. : Веселка, 1991. — 32 с. : ілюстр.

Тесленко А. Ю. Школяр : оповідання / А. Ю. Тесленко ; мал. В. Касіяна. — К. : Веселка, 1969. — 16 с. : ілюстр.

Тесленко А. Ю. Школяр : прозові твори / А. Ю. Тесленко ; худож. В. Якубич; портр. В. Касіяна. — К. : Веселка, 1989. — 287 с. : ілюстр., портр.

Франко І. Я. Я не жалуюсь на тебе, доле... : вибр. твори: вірші, поеми, казки, оповід. / І. Я. Франко ; худож. оформ. А.Вишневський; портр. І. Я. Франка худож. В. І. Касіяна. — К. : Просвіта, 2005. — 502 с., [8] окр. арк. фотоілюстр. — (Шкільна бібліотека).

Франко І. Я. Олівець / І. Я. Франко ; мал. В. Касіяна. — К. : Молодь, 1950. — 21 с. : ілюстр.

Шевченко Т. Г. Малий Кобзар : вибр. поезії для дітей / Т. Г. Шевченко ; упоряд. й прим. Є. П. Кирилюка, В. Є. Шубравського; вступ. ст. Є. С. Шабліовського; худож. В. І. Касіян. — К. : Веселка, 1981. — 384 с. : ілюстр. — (Шкільна бібліотека).

Шевченко Т. Г. Вибрані поезії / Т. Г. Шевченко ; мал. на обкл. та портр. В. Касіяна. — К. : Дніпро, 1981. — 247 с. : ілюстр.

Шевченко Т. Г. Гайдамаки : поема / Шевченко Т. Г. ; ілюстр. В. Касіяна. — К. : Молодь, 1964. — 102 с. : ілюстр.

Шевченко Т. Г. Кобзар / Т. Г. Шевченко ; передм. О.Гончара; післямова Я. Гояна; прим. В. Смілянський; упорядкув. граф. матеріалу Я. Гояна, О. Касіян, М. Пшінки; худож. В. І. Касіян. — К. : Веселка, 1998. — 486 с. : ілюстр., портр.

Шевченко Т. Г. Кобзар / Т. Г. Шевченко ; худож. В. І. Касіян; прим. Л. Ф. Кодацької. — 3—тє вид. — К. : Рад. шк., 1987. — 608 с. : ілюстр.

Попередня Наступна

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей