Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Христос ся рождає – перемогу сповіщає!

     Стародавні повстанські та молитовні колядки лунали із вуст бібліотекарів 5 січня напередодні Різдва Христового для читачів, працівників бібліотеки та онлайн-глядачів. Не традиційна, а воєнна, повстанська коляда пройшла коридорами бібліотеки під гучною назвою «Хай лунає перемога», адже 2022 рік приніс чимало горя українському народу, водночас час згуртував нас, відродив і вселив ще більшу надію на ліпше майбутнє для України.

     Справжня воєнна переможна коляда цього разу символізувала не тільки перемогу Ісуса Христа над смертю, а й майбутню перемогу українського народу, української армії над окупантами.

     Ми з добром і щастям йдемо в вашу хату,
     Не давайте грошей, купіть генератор.
     Power bank нам треба, світло підключати,
     Аби клятих орків швидше подолати.

     Більшість колядок звучали на сучасний лад, адже час потребує максимально точного й актуального висловлювання… Святий вечір став сумним, і добра звістка хоч і лунає, але відчуваються нотки трагізму сучасних реалій. «Добрий вечір, тобі, пане господарю!» залунав патріотично налаштованими мотивами і сповіщав не лише про народження Христа, а й про відродження українського народу після війни та багатовікового гніту. Також про народження Спасителя сповіщала колядка «Ой, введення!». А на завершення пролунала молитовна коляда «Боже, Великий, Єдиний!».

     Колядники зачитували провокаційні віршики, просячи від господарів не цукерок або грошей, а найактуальніших на сьогодні речей, таких, як power bank, генератори, зарядні пристрої…

     ЗСУ стріляє, НБУ читає —
     Кожен перемогу святу наближає.
     Буде перемога і тепло, і світло,
     Будуть в щасті жити українські діти!

     Родзинкою свята став батл колядників за участю дітей. Розпочали змагання актори – учасники дитячої студії лялькового театру «Бібабо». На батлі особливу увагу приділили виконанню нових версій святкових колядок.

     Колядки нової доби – це жартівливі віршики про відсутність світла, про хаймерси, про паролі — паляницю й Укрзалізницю. І вже традиційно кожна із сучасних колядок завершувалася побажанням перемоги.

     За умовами батлу – переможцем мав стати той, хто заспіває чи прочитає найбільше колядок нової доби. Але обрати лідера виявилося складним завданням, бо колядники без зупину віншували і колядували. А наприкінці батлу заспівали навіть матусі. Тому одного переможця встановити не вдалося – всі учасники отримали в подарунок приємні книжкові дрібнички. А за участь у святі, на особистий рахунок учасника програми «Тримаємо зимовий стрій: Українська зима з бібліотекою» усім колядникам було зараховано одразу 5 паляниць.

     Друзі, не забувайте, що програма наших зимових читань, у якій ви можете взяти участь і заробити собі паляниці, а згодом потрапити на сутінкову вечірку, триває до 20 січня!

     Генеральний директор бібліотеки Алла Гордієнко побажала всім якнайшвидшої перемоги і наголосила на тому, що наступне Різдво ми будемо зустрічати у мирній країні і продовжувати прославляти Христа колядками.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей