Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
«Микола Святоша» — виставка дитячих малюнків

     У виставковій залі бібліотеки експонується виставка дитячих малюнків конкурсу «Шануй, знай, твори! Пам’яті Миколи Святоши». Виставка присвячена вшануванню преподобного Миколи Святоши (князя Святослава Давидовича бл. 1080-1143), сина чернігівського князя Давида Святославича, правнука Ярослава Мудрого, який при хрещенні отримав ім’я Святослав (звідси і Святоша). Експозиція представляє роботи учнів закладів освіти та естетичного виховання Святошинського району: Київської дитячої художньої школи № 5, Київської дитячої школи мистецтв № 8, Центру позашкільної роботи, Центру творчості дітей та юнацтва «Свято», централізованої системи підліткових клубів «Щасливе дитинство» Святошинського району міста Києва.

     Микола Святоша — перший серед святих Київської Русі, який прийняв чернецтво, змінивши княжу порфіру на чернечу мантію. У 1106 році він зрікається князівства і, залишивши родину, стає ченцем Києво-Печерського монастиря. Тут він відзначився надзвичайною слухняністю і працьовитістю. Рубав і носив дрова, працював на кухні, три роки пробув сторожем біля монастирських воріт, відходячи від них лише для молитви.

     Увесь свій маєток і те, що одержував від братів, давав на будівництво храмів, обдаровував бідних, жертвував на закупівлю книжок для церков. Маючи власну бібліотеку, багато читав — ця книгозбірня започаткувала велику бібліотеку Печерського монастиря. Коштами преподобного Миколи Святоши у 1108 р. побудовано церкву Святої Трійці й окремо шпиталь із церквою Святого Миколи. Чернець перебував у Києво-Печерському монастирі 36 років і вже за життя мав славу великого подвижника.

     Відомо, що день власної смерті князь-монах повідомив братам за три місяці. Після того, як це пророцтво справдилося, Микола Святоша був причислений до лику святих. Завдяки лаврським ченцям мощі преподобного досі зберігаються у Ближніх (Антонієвих) печерах Києво-Печерської лаври.

     Юні художники намагалися уважно вдивлятися у постать князя Святослава, розгадували таємниці древніх літописів, надихалися добрими справами Миколи Святоши.

     Запрошуємо усіх бажаючих відвідати виставку «Шануй, знай, твори! Пам'яті Миколи Святоши», яка експонуватиметься до 30 січня 2023 року.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей