Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Пропустить Навигационные Ссылки.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Проблемно-цільове навчання
«Забезпечення безбар'єрності бібліотечних послуг у сучасних умовах»
(13-24 травня 2024 р.)

     13-24 травня на базі Національної бібліотеки України для дітей спільно з Центром неперервної культурно-мистецької освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв проводилося проблемно-цільове навчання для заступників директорів обласних та центральних міських бібліотек для дітей «ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗБАР’ЄРНОСТІ БІБЛІОТЕЧНИХ ПОСЛУГ У СУЧАСНИХ УМОВАХ» у рамках модуля «Інноваційні зміни в дитячих бібліотеках». Упродовж двох тижнів онлайн-навчання учасники мали змогу ознайомитися із законодавчими та нормативно-правовими актами у сфері безбар’єрності та інклюзії; асистивними технологіями для розвитку мовлення, навичок читання та комунікації дітей; основами безбар’єрності у роботі з книжкою-біографією для дітей; емоційним інтелектом як основою безбар’єрності та інклюзії; соціальною політикою як інструментом інклюзії і безбар’єрності; методичними рекомендаціями зі створення поліфункціонального простору у публічних бібліотеках та інших актуальних питань, серед яких авторське право та ліцензії Creative Commons; штучний інтелект в бібліотеці; аналіз присутності бібліотек у соціальних мережах та месенджерах за результатами анкетування; бібліоанімація як каталізатор оновлення бібліотеки, проведення Всеукраїнського соціологічного дослідження «Національно-патріотичне виховання користувачів-дітей у бібліотеках України для дітей».

     Під час інтерактивних форм фахівці представляли досвід своїх бібліотек, обговорювали проблеми та здобутки у досягненні кращого результату. Змістовно пройшла печа-куча «Бібліотека без бар’єрів — шлях до успішної країни», адже досвід колег допомагає іншим в організації заходів у доступному бібліотечному середовищі, зорієнтує щодо залучення партнерських організацій задля охоплення ще більшого кола можливостей в роботі з відповідною цільовою аудиторією.

     Цікавим було знайомство з видавничою продукцією для людей з інклюзією від соціального підприємства «Дивогра», яку представила директор Ганна Усатенко, зокрема ігри та посібники для дітей з різними формами інвалідності для комунікації та легкого читання. Також фахівці Інклюзивно-ресурсного центру № 10 Шевченківського району м. Києва у своєму виступі «Інклюзивно-ресурсний центр як посередник між родиною та навчальними закладами» презентували практичні кейси для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.

     Чимало практичних питань обговорювалося під час круглого столу «Корпоративна взаємодія: шлях успіху бібліотек України для дітей у мережевому середовищі», розглянули можливість кожної обласної бібліотеки брати участь безпосередньо у корпоративних проєктах, ініційованих НБУ для дітей, напрацювали стратегію для подальшого якісного наповнення фахових ресурсів.

     Усього участь у навчанні взяли понад 50 фахівців, з яких 28 отримають свідоцтва про підвищення фахової компетенції

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 23.10.2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей