Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Підсумки проблемно-цільового навчання «Роль бібліографічної діяльності в системі інформаційно-бібліотечного сервісу та розвитку читання»

З 11-15 квітня 2011 року відбулось проблемно-цільове навчання на тему «Роль бібліографічної діяльності в системі інформаційно-бібліотечного сервісу та розвитку читання» для завідуючих відділами та провідних фахівців відділів довідково-інформаційного обслуговування обласних та центральних міських бібліотек для дітей. На навчанні були присутні працівники Волинської, Донецької, Житомирської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської обласних бібліотек для дітей та Центральних міських бібліотек для дітей м. Києва, Дніпропетровська та Кривого Рогу.

В перший день навчання бібліотечні працівники мали змогу відвідати Ярмарок інноваційних бібліотечних послуг та електронного врядування, співорганізаторами якого були програма «Бібліоміст», Міністерство культури України, Українська бібліотечна асоціація, Програма сприяння парламенту, що фінансується Агенством США з міжнародного розвитку, та Відділ преси, освіти і культури Посольства США в Україні.

В рамках навчання було розглянуто питання розвитку сучасної української літератури для дітей. Бібліографи прослухали лекції «Сучасна бібліотека: від інформації до комунікації», «Сучасні тенденції у читанні підлітків», «Фіксована інформація як один із етапів генезису інформаційного простору» та стали активними учасниками круглого столу «Ключові питання сучасної літератури для дітей», на якому презентувалась робота електронного проекту НБУ для дітей «КЛЮЧ» за рік.

Один день проблемно-цільового навчання було присвячено роботі дитячих бібліотек України в корпоративному проекті з аналітичного розпису періодичних видань «КОРДБА», в якому приймають участь 14 бібліотек, що працюють в програмному забезпеченні "Марк-SQL". Було проведено ділове спілкування «Корпоративні проекти: складові успішної співпраці», в ході якого розглядалися здобутки та перспективи розвитку проекту, обговорювались типові помилки, що допускаються при створенні записів, проведено майстер-клас, присвячений пошуковим можливостям веб-модуля, налаштуванню внутрішніх та зовнішніх словників. Значну увагу було приділено вимогам формату Марк21 щодо опису та методики індексування документів, в яких розкриваються питання діяльності організацій та проведення заходів.

Цікаво в рамках навчання пройшов ярмарок електронних видань «Бібліографічна продукція: інтерактивні ресурси та проекти», на якому більшість бібліотек представили свої творчі напрацювання різної тематики. Зокрема, відбулись електронні презентації: бібліотечних уроків «Структура книги», «Від рукопису до книжки» (Кіровоградська ОДБ), пізнавально-розважальної гри «Казкова мандрівка країнами Європи» (Житомирська ОДБ), проекту «Навчально-бібліотерапевтичний центр «Ковчег» (Львівська ОДБ), електронного рекомендаційного бібліографічного покажчика «Україна – рідний край» (Дніпропетровська ЦБС для дітей), серії бібліографічних довідок про творчість місцевих письменників (Тернопільська ОДБ), презентації оновлених веб-сайтів (Центральна міська бібліотека для дітей м. Києва, Миколаївська та Черкаська ОДБ), діяльності бібліотеки «Увесь світ з Вами, якщо Ви з нами» (Харківська ОДБ) та інші. Від Національної бібліотеки України для дітей були представлені інтерактивні ресурси «Хто в рукавичці живе», «Сім природних чудес України», «Подорож країною казок Редьярда Кіплінга», блоги «НБУшка», «Маленький читайлик», «Психолог у бібліотеці», «Бісеринка» та проекти «Кращі Інтернет-ресурси від Української асоціації працівників бібліотек для дітей» та «Віртуальна бібліографічна довідка: об’єднана довідкова служба бібліотек України».

Завершилось навчання творчою дискусією «Дитяче читання в контексті часу», під час якого мова йшла про державну підтримку дитячого читання, регіональні проекти читання та діяльність проекту «Україна читає дітям».

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей