Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Жива бібліотека в гостях у читачів Національної бібліотеки України для дітей

А ви знаєте, що таке Жива бібліотека? Ось таке визначення можна прочитати на сайті Ініціатива Розмаїття: ««Жива бібліотека» – це інтерактивний захід, що надає людський вимір ідеї полікультурності, оскільки сприяє початку спілкування між людьми, які походять з різних соціально-етнічних контекстів. Захід отримав таку назву, оскільки для опису його учасників, організаторів та діяльності використовується бібліотечна термінологія».

За ініціативи Міжнародної організації з міграції в Україні у Національній бібліотеці України для дітей 8-го лютого відбувся тренінг для бібліотекарів, як майбутніх організаторів Живої бібліотеки. Тренером для працівників бібліотеки стала Яна Салахова, спеціаліст з протидії ксенофобії та расизму цієї організації, яка має великий досвід проведення подібних акцій різного масштабу. Консультації з організаційних питань, поради щодо проведення Живої бібліотеки в межах бібліотеки традиційної були дуже корисними ще й тому, що одразу були втілені на практиці – була організована Жива бібліотека для читачів старшокласників.

Ось як це відбувалося у Нашій бібліотеці:

В гості до читачів – учнів 7, 10, 11 класів – завітали представники різних країн, національностей, віросповідань - це були Книжки. Читачі поділилися на невеликі групи (по 5-7 чол.) та "читали" (спілкувалися) по черзі кожну Книгу. На прочитання однієї Книги-персони відводилося 15 хвилин. Потім читачі "обмінювалися" Книгами. За 15 хвилин можна було розпитувати гостя про що завгодно! Зрозуміло, що не можна задавати запитань образливих та принизливих. Книжки мають бути відкритими та відвертими, щоб була можливість «прочитати» їх якнайкраще. Наші читачі задавали запитання дуже різні, більша частина яких була продиктована стереотипами. І наші гості відверто відповідали на найделікатніші запитання, якраз для того, щоб зруйнувати це стереотипне сприйняття, подолати існуючі упередження.

За дві години старшокласники встигли перечитати багато Книжок – 15 гостей цього дня стали учасниками акції «Жива бібліотека». Це представники Африканської ради ( представники Судану, Гвінеї, Ефіопії, Сьєрра-Леоне), Духовного управління мусульман України, Діаспори чеченського народу, Єврейської громади. Ось таку різноманітну Живу бібліотеку запропонували нашим читачам організатори акції - Міжнародна організація з міграції та громадська організація "Африканська рада в Україні".

Перше коло спілкування було трішки напруженим, діти ніяковіли, побоювалися щось спитати. Та наші гості – живі Книги - дуже хотіли бути прочитаними, тому були відвертими і щирими. Тож далі справа пішла жваво, діти активно задавали запитання, а гості із задоволенням на них відповідали. Найскладнішим було здійснити обмін Книгами - перервати спілкування. За цим під час зустрічей в усіх трьох залах Національної бібліотеки України для дітей, де розмістилася Жива бібліотека, слідкували Старший бібліотекар - Яна Салахова (спеціаліст з Міжнародної організації з міграції) та Помічники бібліотекаря (працівники НБУ для дітей). По закінченні акції ще певний час у різних куточках бібліотеки діти з гостями спілкувалися, фотографувалися на згадку, обмінювалися електронними адресами…

Якщо поглянути на фотографії, які зроблені під час спілкування та після зустрічі, одразу стає зрозумілим, наскільки сподобалася ця акція нашим читачам та гостям! Переглянути більше фотографій з акції Жива бібліотека можна на сторінці бібліотеки вКонтакті.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей