Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Міжнародний день проліска


           19 квітня у багатьох країнах світу відзначається традиційне весняне свято — День проліска (The Day of Snowdrop). Вперше воно з’явилося ще в 1984 році у Великобританії. У англійців особливе та шанобливе ставлення до проліска (Scilla) – роду багаторічних цибулинних рослин родини Холодкові (Asparagaceae). Можливо, це пов'язано зі старовинним англійським повір'ям, за яким ці квіти, висаджені навколо будинку, оберігають його мешканців від злих духів. Нині вони ростуть на міських клумбах, а їхньому розведенню у Великобританії приділяється стільки ж уваги, скільки і розведенню тюльпанів у Голландії.



           Проліски – це перші квіти, які з'являються після зимових холодів. Вони символізують початок весни, перемогу тепла над холодом, дарують надію на краще. Залежно від кліматичної зони проліски починають цвісти з січня по квітень. Сьогодні ці чудові квіти стали улюбленими та популярними у багатьох країнах світу. У кожній країні вони мають свою назву: англійці звуть їх сніжною краплею або сніжною сережкою, чехи – сніжинкою, німці – сніговим дзвіночком, а українці – проліском. Латинська назва «пролісок» – Scilla – походить від давньогрецького skilla, тобто «морська цибуля». Сьогодні проліски ростуть майже на усій планеті. Відомо близько дев’яноста їх видів. В Україні зростає три. Практично усі вони занесені до Червоної книги і розрізняються за формою, забарвленням і ароматом.



           Українські письменники часто оспівували ці квіти у художніх прозових та поетичних творах.

           Цікаву інформацію про рослини ти можеш дізнатися у матеріалах «Рослини» проєкту «Кращі інтернет-ресурси від Української асоціації працівників бібліотек для дітей».

           Дізнатися більше про проліски та багато інших цікавих рослин ти зможете звернувшись до бібліотеки.




           Онлайн посилання на рекомендаційний покажчик для читачів-дітей середнього та старшого шкільного віку «Живі смарагди нашої планети»




 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей