Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

День знань із бібліотекою в новий сезон – 2021! Як це було

           Наші постійні читачі – учні київських шкіл, так скучили за бібліотекою, що неодмінно хотіли потрапити на свято «Лідерів думок», яке підготувала Національна бібліотека України для дітей із нагоди Всеукраїнського дня знань. До читачів із Києва приєдналися також діти з міст Фастова та Баришівки Київської області, які дуже хотіли побачити головну дитячу бібліотеку країни саме у такий святковий день, коли лунає музика, виступають творчі дитячі колективи, приходять цікаві гості, відомі люди, у кожному відділі щось відбувається, дорослі читають книжки дітям, діти і батьки роблять сувеніри, співають, грають у рухливі ігри і навіть танцюють. Тож на майданчику перед бібліотекою зібралося чимало дітей, батьків, гостей, і все було святково і яскраво, весело так, як люблять діти.

           Читачів із Днем знань та початком нового бібліотечного сезону привітала Лариса Петасюк, заступник Міністра культури та інформаційної політики, яка наголосила, що нашим читачам пощастило бути читачами такої чудової бібліотеки, яка має стільки корисних ресурсів для успішного навчання.

           Генеральний директор бібліотеки Алла Гордієнко у своєму вітальному слові наголосила, що цей сезон ювілейний не лише для нашої країни, а й для бібліотеки, яка цього сезону святкуватиме 55-річчя від дня заснування. Тож бібліотека до свого ювілею готує безліч нових цікавих пропозицій, дозвіллєвих програм, конкурсів.

           З початком навчального року читачів бібліотеки та їхніх батьків привітала Олена Антонова, головний спеціаліст відділу права на освіту і культуру Департаменту моніторингу соціальних прав секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Гостя наголосила, що у День знань у школярів починається захоплююча подорож у країну Знань, початок реалізації найамбіційніших планів та втілення найсміливіших ідей.

           Читачі бібліотеки отримали чудовий подарунок від нових друзів та партнерів компанії з продажу іграшок ТОВ «Бельвіль». 18 сучасних популярних серед дітей та підлітків настільних ігор передала до бібліотеки під дитячі оплески бренд-менеджер компанії Жанна Федченко.

           Урочистості на майданчику перед бібліотекою прикрасили виступи юних гімнасток із Секції з художньої гімнастики Queen Club – Анастасія Гузій із гімнастичною композицією «Деспасіто» та Злата Гуменна з композицією «Хай Бейбі» (тренер Світлана Булаченко).

           Ведуча нагадала читачам про літні бібліотечні розваги, деякі з яких мали цікавий творчий результат, як, наприклад, зустрічі у піснярській майстерні «Неформальна співанка», на заняттях якої діти під керівництвом бібліотекаря Євгена Грабовського створили до 30-річчя Незалежності України справжній український хіт із патріотичною назвою «Країна ти моя». Пісня прозвучала у виконанні Євгена – автора музики та співавтора слів.

           На урочистій лінійці відбулося також нагородження читачів-переможців та фіналістів творчих і читацьких конкурсів: фіналісткою Всеукраїнського онлайн-конкурсу дитячого малюнка «Я і мої права» до 25-річчя Конституції України стала читачка бібліотеки Аліна Басірова з малюнком «Я маю право на дружбу»; переможцями конкурсу «Лідер читання-2021» Національної бібліотеки України для дітей в офлайн-форматі – Надія Кучіна та Денис Григор’єв.

           І навіть дощику сподобалося наше свято, він додивився його майже до кінця і весело припустив, спонукаючи усіх сховатися під бібліотечний дах, де на читачів чекали зустрічі з лідерами думок, відомими особистостями, письменниками, артистами, блогерами, громадськими діячами…

           Лідер думок повинен мати бажання змінити світ на краще. Сучасний світ стикається із проблемами змін клімату, погіршенням екології і руйнуванням екосистем. У Швеції Ґрета Тунберг виходить на демонстрації заради прийняття правильних екологічних рішень урядом, а що в Україні? У відділі документів іноземними мовами відбувся перший екологічний урок із Дар’єю Лазарєвою, експерткою відділу клімату та транспорту у громадській організації «Екодія». Сама Дар’я називає себе «безстрашною і безсоромною екоактивісткою». Які прилади потребують енергії? Яка енергія відновлюється, а яка – ні? Що можна зробити, щоб споживати менше ресурсів Землі? Саме ці питання розглядали читачі-учасники зустрічі з Дар’єю. А для тих, хто пропустив зустріч, радимо прочитати історію «Ґрета і гіганти» Зої Такер із фонду бібліотеки.

           У актовій залі читачі слухали звучання саксофону та спілкувалися із викладачем музики по класу кларнет, музикантом саксофоністом, а також учасником військового оркестру Борисом Скромінським у проєкті «Музична платформа: Слухай своє». Гість не тільки зіграв музичні композиції, а й заспівав такі відомі українські пісні, як «Родина» Назарія Яремчука, «Чарівні україночки» Павла Зіброва. Музикант розповів дітям, що стати військовим його надихнув своїм прикладом батько – також військовий, а ось любов до музики прищеплювала із самого дитинства бабуся, яка співала хлопчикові колискові.

           Заслужена артистка України Христина Охітва заспівала разом із читачами світовий хіт «Кольорові ярмарки» та поспілкувалася з читачами у Національному проєкті «Україна читає дітям».

           У рамках Національного проєкту «Україна читає дітям» на творчу зустріч із дітьми завітав поет, автор пісень, учасник бойових дій в Афганістані, кавалер двох орденів Червоної Зірки та відомий дитячий письменник – В’ячеслав Купрієнко. Діти побували в ролі Мишаська-мрійника, разом із автором по ролях читали його бешкетні казки про Карлсона і Дракошу. Усі разом їли уявне варення, пустували, пробували літати і радо співали разом із письменником. Із нагоди Дня знань пан В’ячеслав виконав пісню «Першоклашка». Дуже припала дітям до душі також весела пісня про таксу на ім’я Джон (це реальний пес, власником якого є письменник). Усі так розвеселилися, що у приспівах почали дружно гавкати!

           У відділі для наймолодших Оксамитка Блажевська, письменниця, книжкова блогерка та засновниця літературного клубу «Оксамитки» ділилася із нашими читачами секретами успіху та давала цікаві сучасні поради, як дітям полюбити читання. А ще ми займалися… книжковим ворожінням! Взявши дотепну книгу Франсуази Буше «Книжка, яка допоможе полюбити книжки», Оксамитка разом зі школярами дійшла до висновку, що можна усе життя «ковтати» книжки і при цьому зовсім не товстішати.

           Ранок у відділі обслуговування дітей середнього і старшого віку розпочався із захопливого квесту «Що я знаю про Україну?». Щоб перемогти, шестикласникам потрібно було показати свої знання географії, історії, мови, літератури нашої країни та її традицій. «Нам дуже пощастило з бібліотекою!» - такий висновок зробили п’ятикласники після спілкування з авторкою книги «Бустрофедон та інші. Коротка історія читання» Галиною Глодзь. Адже гостя розповіла про те, які були бібліотеки та книги у давнину, яке може бути письмо та на чому писали стародавні люди. Крім того, діти поділилися своїми улюбленими книгами та місцями для їх читання, а також розгадували ребуси і створювали свою книгу у вигляді паперового сувою.

           До відділу мистецтв завітала відома художниця-ілюстратор Надія Міцкевич. Вона розповіла читачам про свої досягнення та відкриття на своєму творчому шляху. Читачі почули розповідь про створення ілюстрацій до книг Слави Курілова «Сам в океані», Анни Коршунової «Комп і компанія», Джеймса Крюса «Тім Тайлер або проданий сміх». Книги, які продемонструвала художниця дуже зацікавили дітей, то ж бажання почитати їх виникло майже у всіх. Прозвучало багато питань і відповідей. Більш за все читачів цікавило, як довго малюються ілюстрації та в яких техніках малює їх Надія.

           По завершенні зустрічей із лідерами думок читачі змогли долучитися до інших активностей у вільному форматі: літературного лабіринту «Подорожуючи Україною», сімейного турніру «Ігровий калейдоскоп», крафт-Zone «Творимо картину», ерудит-розминки «Торбинка розумних завдань», інтелектуально-мистецький марафон, майстер-класів, переглянути творчі та книжкові виставки тощо. На абонементі для читачів старшого віку відбувалася презентація літературної вежі «Дженга BOOK». Читачі могли поєднати гру Дженга та змагання на краще знання дитячої літератури.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей