Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Як художник із Люксембургу творив красу з читачами бібліотеки

     Уже тиждень у Києві гостює Паскаль Востеландт, художник-кераміст та педагог із Люксембургу, ініціатор потужного міжнародного мистецького проєкту «Україна — Ельдорадо майбутнього». Ми вже писали про проєкт, відкриття виставки, гостини у бібліотеці Паскаля та його сина Флорієна, читання книги «Маленький принц» у проєкті «Україна читає дітям».

     Але ми ще не писали про майстер-класи, які впродовж тижня проводив художник для читачів бібліотеки та всіх охочих, хто зареєструвався через гугл-форму, а також для працівників бібліотеки та учасників Міжнародної науково-практичної конференції «Бібліотека для дітей — книжковий простір безпеки та розвитку» (тривала у бібліотеці 18-20 квітня).

     Щодня зранку та по обіді в укритті бібліотеки (саме там облаштували гончарну майстерню) було гамірно, адже бажаючих створити свій фрагмент до інтернаціонального керамічного панно на підтримку України виявилося дуже багато. Тож за 4 дні проведено 8 майстер-класів майже для 250 дітей віком від 3 до 100 років (саме так визначив вік учасників сам майстер!).

     І ці 250 учасників створили понад 350 керамічних мінікартин, на яких відтворили символи нашої української державності — герб, прапор, жовто-блакитні серця; мрії про мир і Перемогу — квіти, сонце, небо й поле; ілюстрації до улюблених книжок; своїх кумирів та меми цієї війни: пса Патрона, трактор, що везе на причепі ворожий танк, український літак «Мрію», химерних звірів Марії Приймаченко тощо.

     Паскаль заохочував та підтримував усі дитячі фантазії, весело та емоційно навчав юних майстрів гончарній справі. Вони спочатку старанно малювали ескізи на папері, потім переводили ці малюнки на глину та розмальовували їх фарбами. Це те, що було видиме усім, те, що на поверхні.

     А зараз про те, що було за лаштунками. Оцінити важку працю художника, який працює з глиною, змогли бібліотекарі, які допомагали Паскалю готуватися до майстерок та прибиратися після них.

     Адже для 35 учасників лише однієї майстерки керамісту потрібно було виготовити із глини 35 дощечок — замісити глину, добряче вимісити, щоб у глині не лишилося найменшої бульбашки повітря, і при обпалюванні кераміки у печі вона не розкололася. Потім потрібно розкатати глину до плаского стану, щоб вона стала заготовкою для дитячого малюнку.

     Про це розповідав нам працелюбний Паскаль. Він приходив до бібліотеки зранку, задовго до початку майстерки, три години замішував глину, готував не тільки глиняні дощечки, а й глину для роботи дітей на двох гончарних кругах, які Паскаль привіз із собою, щоб українські діти змогли зробити для себе ще й кухлик чи тарілочку (ну що вже в кого вийшло).

     Наразі Паскаль Востеландт і його гончарна майстерня помандрують на захід України, потім у Люксембург. А мандрівна виставка — керамічне панно «Україна — Ельдорадо майбутнього» поки що залишається у Національній бібліотеці України для дітей. Завітайте оглянути виставку!

     Щира вдячність художнику-подвижнику, який не втомлюється підтримувати Україну своїм потужним мистецьким проєктом.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей